Stald KTAS’ anpartshest, fireårige Babymoney, strækker ud for Thomas Fischer (Foto: Burt Seeger)

Selvom Thomas Fischer (f. 1973) er søn af Lundens tidligere championtræner, Torben Fischer, har hans hjerte ikke altid banket udelukkende for travsporten. Det var således meget tæt på, at han havde valgt en karriere som professionel fodboldspiller i Brøndby – der endda ”lokkede” med en 4-årig kontrakt til den talentfulde tekniker.

Kontrakten blev underskrevet, men på et tidspunkt pådrog Thomas sig en alvor skade med efterfølgende operation. Desværre blev han fejlopereret og erklæret næsten fodboldinvalid, så han blev tvunget til at stoppe en ellers lovende karriere – hvor han bl.a. har været på U16-landsholdet og været kåret som Årets Ungdomsspiller i Brøndby – inden den for alvor var begyndt.

Omtrent samtidig (1994) kom Torben Fischer ud for en meget alvor trafikulykke i Sverige, der var tæt på at koste ham livet. Han måtte tilbringe 13 uger på et svensk hospital, og i den periode måtte kun 21-årige Thomas træde til og passe forretningen! Dengang havde han jockeylicens, men 1. oktober 1995 fik han trænerlicens på Lunden.

Han var dog på ingen måde ubekendt med jobbet, idet han allerede som barn begyndte at arbejde med heste og som 8-9-årige startede med at køre ponytrav på Kvistgårdbanen, der er beliggende i dejlige idylliste omgivelser i Nordsjælland.

Det fortsatte han med til omkring 14-års alderen, hvor de store heste fik hans interesse. Som 15-årig vandt han Coca-Cola Cup, et løb som dengang blev kørt i skolernes sommerferie. Hesten hed Gigolo Frøkjær og Preben Kjærsgaard blev anden, så han var meget stolt over at have vundet netop dét løb!

Han fortsatte med at køre hurtigt til han var 18 år, da man på det tidspunkt ikke måtte få licens som 16-årig. Han startede med amatørlicens, fordi han gik i skole og samtidig spillede fodbold i Brøndby – men blev senere ansat som jockey hos sin far.

Thomas vandt sin første sejr i 1993 med Prins Elli Røg på NFT og vandt yderligere fem løb med denne hest. Efter dette fulgte en del sejre med bl.a. hoppen Ravenna (Ruder Konge Pokalen), Roselinde Danner (Texacostjernen for 4-årige hopper), Rapidity og Sophia Loren (Firkløverløb).

Som kronen på værket i hans jockeykarriere blev han den bedstplacerede jockey under 25 år på landsplan og det gav adgang til EM for Jockeyer, hvor bl.a. Daniel Olsson (Sverige) og Ørvind Helgardal (Norge) deltog. Selv med en smule uheld lykkedes det ham at få bronze – et resultat han selvfølgelig er meget stolt af!

Thomas Fischer købte i 1997, sammen med sin familie, Siebjerggård i Ølstykke, der består af 38 tønder land, 16 løbefolde, 6 større folde, 34 hestebokse, en retbane (700 meter), en ridesandbane (300 meter), en rundbane (500 meter) og en kuperet bane (1400 meter).

På gården står foruden løbshestene, også følhopperne Miss Pheiffer og Nemcova. Desuden har guldhoppen Golden Nevele, der er mor til hele fire derbydeltagere og som desværre døde i 2006, også stået på Siebjerggård.

Dimitri Marck vinder Derby Consolation i 2000.
Dimitri Marck og Thomas Fischer strøg først over målstregen i Derby Consolation 2000 (Foto: Burt Seeger)

Netop Golden Nevele er hesten, der – indirekte – med sine mange fine afkom, har givet Thomas de største oplevelser inden for travsporten. Først som opdrætter af Derbyvinderen O’bidjar og Kriteriumsvinderen Piccolo Diavolo – som Torben Fischer vandt talrige sejre med – og senere som kusk bag bl.a. Butragueno og Danish Dynamite S.

Danish Dynamite S og Thomas Fischer kvalificerede sig til finalen i Svenskt Travderby, hvor de sluttede på en sensationel femteplads bag S:t Göran. Det kunne måske have blevet en bedre placering, men parret blevet generet i næstsidste sving.

Det er desuden blevet til flere storløbssejre – bl.a. Derby Consolation med Dimitri Marck, Grand Circle 5-års Championat med Butragueno, Grand Circle 3-års Consolation med Kipketer samt Jydsk 3-årings Grand Prix med hingsten Ravenna.

Udover de allerede nævnte har Thomas Fischer – der er noteret for 181 sejre – også haft stor succes med El Barca Damkær, Ellington og Silver Boy.